Nieuws
 
10 juli 2019

Verbod asbestdaken van de baan

 
controleer-asbest-in-dak

Tot 1993 werd asbest in Nederland veel gebruikt in de bouw. Het stevige, isolerende materiaal was immers goedkoop, duurzaam en te gebruiken in allerlei veel verschillende toepassingen, van daken tot gevelbeplating. Helaas zit er ook een groot nadeel aan asbest: het is slecht voor onze gezondheid.

Niet gek dus dat de overheid besloot dat in 2024 alle asbestdaken (ook die van particulieren) verwijderd zouden moeten worden. Toch is het voorstel door de Eerste Kamer afgewezen. Het grootste bezwaar was de kosten en haalbaarheid van de sanering in het voorgesteld tempo. Maar dat de wetgeving niet door gaat, betekent niet dat asbestdaken niet meer verwijderd moeten worden.

Asbestloze woonomgeving

Iedereen wil in een gezonde, asbestloze omgeving leven. Echter, wanneer je huis van voor 1994 is, is de kans groot dat er asbesthoudend materiaal verwerkt is in bijvoorbeeld daken, waterafvoer of vensterbanken. Zolang je asbest niet bewerkt, komen er geen asbestvezels in de lucht, maar door de dure huizenmarkt kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om te gaan verbouwen.

Zeker weten dat een materiaal geen asbest bevat? Controleer het eenvoudig, snel en voordelig met het controlepakket.

Klussers breken door een gevelplaat, verwijderen het dak van een schuurtje of vervangen een buis, zonder zeker te weten of het materiaal asbest bevat. Hierdoor kunnen asbestvezels in de lucht komen en dit kan gevaarlijk zijn voor iedereen die het inademt.

Een ander risico is erosie. Ondanks dat asbest een duurzaam bouwproduct is, kan het bindmiddel (bijvoorbeeld cement of lijm) gaan eroderen. Hierdoor kunnen de asbestvezels, die voorheen in een hechtgebonden staat waren, los komen en zich door de lucht verspreiden.

Nog steeds veel asbest in Nederland

Nog zeker 80 miljoen vierkante meter aan daken in Nederland bevat nog asbest. Sanering van die daken wordt na verloop van tijd alleen maar duurder, doordat risico’s toenemen en er gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijven nodig zijn. Er zeker van zijn dat een dak of ander bouw materiaal geen asbest bevat? Neem dan contact met ons op.

Voor particulieren hebben wij een zeer voordelige optie, waarmee veilig en binnen één werkdag gecontroleerd kan worden of er asbest in een materiaal zit. Kijk op asbest-laboratorium.nl en bestel direct een controlepakket voor maar € 39,95. Deze is ook te koop via bol.com.

Contact

088 788 1788
info@stellalab.nl
Neem contact op

Leidsestraatweg 235B
3443 BT Woerden
Route

 
 
 

Recent nieuws

15 augustus 2019

Wat is NEN?

Je ziet het op allerlei plekken op onze website staat: NEN 2991, NEN 5896, NEN 2939. Maar wat is NEN …
Lees meer
controleer-asbest-in-dak
10 juli 2019

Verbod asbestdaken van de baan

Tot 1993 werd asbest in Nederland veel gebruikt in de bouw. Het stevige, isolerende materiaal was immers goedkoop, duurzaam en …
Lees meer
11 maart 2019

Gewijzigde openingstijden vanaf 1 april 2019

Vanaf 1 april 2019 wijzigen onze openingstijden, daarom zetten we de nieuwe tijden hieronder op een rij.  Openingstijden kantoor: Maandag …
Lees meer